Za organizację i funkcjonowanie Działu pod względem merytorycznym i organizacyjnym odpowiada
Kierownik ds. Techniczno-Eksploatacyjnych.
Do zadań Działu należy:
1) techniczne utrzymanie nieruchomości, instalacji, urządzeń i sprzętu technicznego będących własnością lub na wyposażeniu Szpitala, w zakresie:
a) usuwania awarii, prowadzenia remontów, konserwacji i napraw,
b) prowadzenie ewidencji i dokumentacji technicznej, w tym dokumentacji nakazanej przepisami powszechnie obowiązującego prawa,
c) współpraca z podmiotami zewnętrznymi w zakresie usuwania awarii, oprowadzenia remontów, konserwacji i napraw,
d) utrzymanie sprzętu i wyposażenia służącego do ochrony p/poż.,
e) prowadzenie spraw inwestycyjnych i technicznych związanych z ochroną p/poż.
2) zapewnienie obsługi kancelaryjnej Dyrektora Szpitala w zakresie przyjmowania, rejestrowania i rozdziału korespondencji przychodzącej i wychodzącej, zgodnie z obowiązującą instrukcją kancelaryjną.
3) zapewnienie właściwego archiwizowania dokumentów, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
4) prowadzenie spraw najmu i wynajmu lokali oraz naliczanie czynszów; sporządzanie projektów stosownych umów.
5) sporządzanie i składanie właściwemu organowi deklaracji w sprawie podatku od nieruchomości, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
6) prowadzenie dokumentacji ubezpieczeniowej Szpitala.
7) nadzór nad obsługą i funkcjonowaniem procesu dezynfekcji i oczyszczania ścieków,
8) nadzorowanie prawidłowości wykonywania umów w zakresie usług pralniczych.
9) analiza i nadzór nad oszczędnym korzystaniem z energii cieplnej, elektrycznej, wody oraz zakupionych materiałów,
10) zapewnienie ochrony mienia i obiektów oraz pobieranie opłat parkingowych.
11) utrzymywanie pomieszczeń biurowych i terenu Szpitala w należytym porządku.
12) zapewnienie właściwego funkcjonowania kotłowni.
13) zapewnienie właściwego funkcjonowania kuchni
14) zapewnienie właściwego użytkowania aparatury i sprzętu (konserwacje, naprawy, serwisowanie, dopuszczenia do użytkowania nowego sprzętu).
15) zapewnienie prawidłowej eksploatacji infrastruktury technicznej.
16) wykonywanie zaleceń sanitarnych dotyczących usterek w komórkach organizacyjnych Szpitala, wynikających z posiadanych kompetencji.
17) wnioskowanie potrzeb remontowych w nadzorowanym obszarze technicznym.
18) udział w przeglądach i odbiorach technicznych obiektów i instalacji.
19) sprawdzanie pod względem merytorycznym faktur za usługi telekomunikacyjne, dostawy tlenu, dostawy energii, gazu, wywóz nieczystości stałych i płynnych, utylizacji i deratyzacji, materiały budowlane, elektryczne, sanitarne, konserwację sprzętu medycznego, art. żywnościowych.
20) ustalanie potrzeb i opracowywanie planów zaopatrzenia w zakresie technicznym ( maszyny, urządzenia, części zamienne, artykuły budowlane, metalowe, sanitarne, elektryczne, urządzenia gastronomiczne)
21) prowadzenie systematycznego zaopatrzenia Szpitala w zakresie technicznym, elektrotechnicznym i innym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania działu.
Za organizację i funkcjonowanie Działu pod względem merytorycznym i organizacyjnym odpowiada Kierownik ds. Techniczno-Eksploatacyjnego.
Sekcja Żywienia
Do zadań sekcji należy:
organizowanie procesu żywienia w szpitalu dla potrzeb pacjentów w poszczególnych
oddziałach oraz personelu korzystającego ze stołówki przyzakładowej;
opracowywanie szczegółowych jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i
wymogów dietetyczno-leczniczych;
organizowanie zaopatrzenia w artykuły spożywcze oraz prowadzenie magazynu artykułów
żywnościowych;
terminowe przygotowanie posiłków i wydawanie poszczególnym oddziałom, planowanie i
kalkulowanie kosztów żywienia;
zabezpieczenie właściwych warunków sporządzania posiłków, sprawowanie nadzoru i
kontroli nad całokształtem procesu żywienia.
Sekcją Żywienia kieruje Kierownik Sekcji do zadań, którego należy:
1.Układanie jadłospisów.
2. Nadzór nad magazynem żywienia.
3. Nadzór nad kuchnią.
4. Organizowanie zakupów.
5. Przeprowadzanie kontroli wewnętrznych