OTWARCIE ODDZIAŁU

fundacja auxilium

Menu Witryny


_dsc3812.jpg

Sonda

Jak oceniasz pracę personelu medycznego szpitala
 

Designed by:
SiteGround web hosting
Drukuj
DZIAŁ TECHNICZNO-EKSPLOATACYJNY I SEKCJA ŻYWIENIA
 
Lokalizacja - Budynek D - II piętro pok.  10
Za organizację i funkcjonowanie Działu pod względem merytorycznym i organizacyjnym odpowiada
Kierownik ds. Techniczno-Eksploatacyjnych.
Zadania Kierownika ds. Techniczno – Eksploatacyjnych.
1. Kierownik ds. Techniczno - Eksploatacyjnych, zwany dalej Kierownikiem, koordynuje i kontroluje
działanie Działu Techniczno-Eksploatacyjnego.
2. Do podstawowych obowiązków Kierownika należy stałe referowanie Dyrektorowi bieżących
spraw, z zakresu swego działania oraz bezzwłoczne zawiadamianie o dostrzeżonych brakach
i niedociągnięciach, a ponadto:
zarządzanie i racjonalna eksploatacja infrastrukturą techniczną Szpitala oraz wszelkich instalacji,
sieci i urządzeń.
zapewnienie prawidłowego funkcjonowania kotłowni oraz przestrzeganie obowiązujących
norm przy eksploatacji urządzeń.
zapewnienie ciągłości dostaw mediów, w tym gazów medycznych w ilości i jakości
odpowiadającej potrzebom i posiadanym zasobom.
bieżące utrzymanie podległej infrastruktury w stanie zapewniającym realizację zadań Szpitala
oraz bezpieczeństwo ludzi i mienia.
nadzór nad szkoleniami oraz kwalifikacjami podległych pracowników, w szczególności
w zakresie konieczności posiadania wymaganych uprawnień i certyfikatów.
efektywne zarządzanie mieniem udostępnionym do realizacji zadań, w tym magazynowaniem
materiałów oraz użytkowanymi narzędziami.
zaopatrywanie podległych pracowników w sprzęt, materiały i narzędzia, itp. artykuły.
prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości dotyczącej realizowanych inwestycji.
współpraca z Działem Zaopatrzenia i Zamówień Publicznych w zakresie planowania, organizacji i
nadzoru remontów i inwestycji.
organizacja i nadzór, zgodnie z obowiązującymi przepisami, nad odpadami medycznymi oraz
centralą telefoniczną.
nadzór nad eksploatacją całej infrastruktury technicznej .
nadzorowanie realizacji zawartych przez Szpital umów dotyczących zakupów, dostaw, instalacji,
napraw, lub modernizacji podległej infrastruktury w zakresie w/w zadań.
organizacja okresowych przeglądów podległych zasobów.
3. Kierownik odpowiada za całokształt realizacji zadań związanych z:
organizacją pracy w zakresie działalności pomocniczej zgodnie z potrzebami
komórek działalności podstawowej.
współdziałaniem w opracowywaniu projektu planu remontowo – inwestycyjnego.
nadzorem nad stanem technicznym budynków i urządzeń oraz kontrolą
wykonywania konserwacji, remontów i inwestycji.
ochroną mienia.
realizacją inwestycji i remontów, prawidłowym dokonywaniem odbiorów.
zapewnieniem prawidłowej gospodarki materiałowej i magazynowej.
sprawowanie nadzoru nad kontrolą stanu sanitarno-higienicznego Szpitala, jego bezpośredniego
otoczenia i współpraca w tym zakresie z Naczelną Pielęgniarką i Pielęgniarką Epidemiologiczną.
 
Do zadań Działu należy:

1) techniczne utrzymanie nieruchomości, instalacji, urządzeń i sprzętu technicznego będących własnością lub na wyposażeniu Szpitala, w zakresie:

a) usuwania awarii, prowadzenia remontów, konserwacji i napraw,

b) prowadzenie ewidencji i dokumentacji technicznej, w tym dokumentacji nakazanej przepisami powszechnie obowiązującego prawa,

c) współpraca z podmiotami zewnętrznymi w zakresie usuwania awarii, oprowadzenia remontów, konserwacji i napraw,

d) utrzymanie sprzętu i wyposażenia służącego do ochrony p/poż.,

e) prowadzenie spraw inwestycyjnych i technicznych związanych z ochroną p/poż.

2) zapewnienie obsługi kancelaryjnej Dyrektora Szpitala w zakresie przyjmowania, rejestrowania i rozdziału korespondencji przychodzącej i wychodzącej, zgodnie z obowiązującą instrukcją kancelaryjną.

3) zapewnienie właściwego archiwizowania dokumentów, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

4) prowadzenie spraw najmu i wynajmu lokali oraz naliczanie czynszów; sporządzanie projektów stosownych umów.

5) sporządzanie i składanie właściwemu organowi deklaracji w sprawie podatku od nieruchomości, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

6) prowadzenie dokumentacji ubezpieczeniowej Szpitala.

7) nadzór nad obsługą i funkcjonowaniem procesu dezynfekcji i oczyszczania ścieków,

8) nadzorowanie prawidłowości wykonywania umów w zakresie usług pralniczych.

9) analiza i nadzór nad oszczędnym korzystaniem z energii cieplnej, elektrycznej, wody oraz zakupionych materiałów,

10) zapewnienie ochrony mienia i obiektów oraz pobieranie opłat parkingowych.

11) utrzymywanie pomieszczeń biurowych i terenu Szpitala w należytym porządku.

12) zapewnienie właściwego funkcjonowania kotłowni.

13) zapewnienie właściwego funkcjonowania kuchni

14) zapewnienie właściwego użytkowania aparatury i sprzętu (konserwacje, naprawy, serwisowanie, dopuszczenia do użytkowania nowego sprzętu).

15) zapewnienie prawidłowej eksploatacji infrastruktury technicznej.

16) wykonywanie zaleceń sanitarnych dotyczących usterek w komórkach organizacyjnych Szpitala, wynikających z posiadanych kompetencji.

17) wnioskowanie potrzeb remontowych w nadzorowanym obszarze technicznym.

18) udział w przeglądach i odbiorach technicznych obiektów i instalacji.

19) sprawdzanie pod względem merytorycznym faktur za usługi telekomunikacyjne, dostawy tlenu, dostawy energii, gazu, wywóz nieczystości stałych i płynnych, utylizacji i deratyzacji, materiały budowlane, elektryczne, sanitarne, konserwację sprzętu medycznego, art. żywnościowych.

20) ustalanie potrzeb i opracowywanie planów zaopatrzenia w zakresie technicznym ( maszyny, urządzenia, części zamienne, artykuły budowlane, metalowe, sanitarne, elektryczne, urządzenia gastronomiczne)

21) prowadzenie systematycznego zaopatrzenia Szpitala w zakresie technicznym, elektrotechnicznym i innym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania działu.

Za organizację i funkcjonowanie Działu pod względem merytorycznym i organizacyjnym odpowiada Kierownik ds. Techniczno-Eksploatacyjnego.

Sekcja Żywienia

Do zadań sekcji należy:

organizowanie procesu żywienia w szpitalu dla potrzeb pacjentów w poszczególnych

oddziałach oraz personelu korzystającego ze stołówki przyzakładowej;

opracowywanie szczegółowych jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i

wymogów dietetyczno-leczniczych;

organizowanie zaopatrzenia w artykuły spożywcze oraz prowadzenie magazynu artykułów

żywnościowych;

terminowe przygotowanie posiłków i wydawanie poszczególnym oddziałom, planowanie i

kalkulowanie kosztów żywienia;

zabezpieczenie właściwych warunków sporządzania posiłków, sprawowanie nadzoru i

kontroli nad całokształtem procesu żywienia.

Sekcją Żywienia kieruje Kierownik Sekcji do zadań, którego należy:

1.Układanie jadłospisów.

2. Nadzór nad magazynem żywienia.

3. Nadzór nad kuchnią.

4. Organizowanie zakupów.

5. Przeprowadzanie kontroli wewnętrznych

 

 

 Sekretariat pokoj

Centrala – 32-67-40-200
Telefony wewnętrzne: Telefony zewnętrzne
 215
32-67-40-215

email: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

Godziny  Pracy
Poniedziałek 07:25 - 15:00 
Wtorek 07:25 - 15:00
Środa 07:25 - 15:00 
Czwarek 07:25 - 15:00 
Piątek 07:25 - 15:00